Rumpai atau rumput laut banyak digunakan oleh penduduk yang tinggal dipersisir pantai di seluruh dunia. Jenis rumpai laut yang sering diambil ialah ganggang hijau, merah dan juga coklat.
Manfaat
- Klorofil dalam rumpai laut dapar beefungsi sebagai antioksidan.
- Ia kaya serat dan sesuai untuk mereka yang sedang berdiet.
- Disarankan agar kita mengambil rumpai laut yang segat kerana ia dapat menyerap lebihan garam dalam tubuh.
Memilih dan menyimpan
- Terdapat banyak rumpai laut yang diolah dan dijaul di pasaran, antaranya jenis serbuk dan juga yang segar, juga olahan rumpai laut khas jepun seperti nori dan wakame.
- Rumpai laur segar boleh diolah menjadi manisan perlu disimpan dalam peri sejuk.
- Rumpai laut amat sesuai diolah menjadi agar-agar atau puding, juga sebagai campuran dalam beraneka jenis minuman.
No comments:
Post a Comment