Khas untuk ibu-ibu lepas bersalin, hari ini saya akan
kongsikan amalan pemakanan selepas bersalin (post-natal) khasnya untuk ibu yang
menyusu. Kaedah penyusuan susu ibu memberikan banyak kelebihan dan kebaikan
kepada ibu dan bayi. Ikatan yang terjalin antara ibu dan anak selalunya bermula
dengan hubungan fizikal dan pandangan mata ketika penyusuan. Selain memberikan
bayi gabungan lengkap sistem antibodi, vitamin, protein dan lemak untuk bayi
membesar secara sihat, bayi yang meminum susu ibu berisiko rendah mendapat asma
atau alahan.
1. Makan lebih kerap dan secara sihat
Untuk menghasilkan susu badan yang berkualiti tinggi untuk
bayi, selepas bersalin seorang ibu perlu memastikan keperluan nutrisi
pemakanannya dijaga. Secara purata, seorang ibu yang menyusu memerlukan 450
kalori didalam diet seharian.
2. Tingkatkan pengambilan Protein tanpa Lemak
Protein tanpa lemak yang terkandung di dalam ikan, telur,
ayam dan tauhu membantu badan selepas bersalin untuk sembuh dengan segera.
Selaras dengan keseimbangan aktiviti senaman selepas bersalin, protein tanpa
lemak juga mampu membantu ibu mendapat kembali kekuatan otot-ototnya.
3. Biji-bijian, kacang dan ikan untuk minda
Makanan yang kaya dengan asid Dokosaheksaenoik (DHA) adalah
penting untuk perkembangan otak, saraf dan retina. Kajian menunjukkan bahawa
kekurangan DHA di dalam diet mempunyai kaitan dengan IQ yang rendah pada
kanak-kanak, kehilangan daya ingatan, kemurungan dan masalah visual. Sumber
makanan lain yang mengandungi DHA termasuklah telur dan jintan.
4. Zat Besi dan Vitamin C untuk kecergasan dan kesihatan
Serikan wajah dengan mengambil makanan yang kaya dengan zat
besi seperti sayur-sayuran hijau, daging merah, ikan, daging ayam dan itik. Zat
besi membantu untuk mengawal sebarang simptom awal anemia dengan membina lebih
banyak sel-sel darah merah. Vitamin C yang terkandung di dalam buah-buahan,
sayur-sayuran dan jus buah-buahan segar membantu meningkatkan kemampuan tubuh
untuk menyerap zat-zat besi.
5. Ambil Kalsium utuk tulang-tulang yang kuat
Pertubuhan Osteoporosis Antarabangsa menganggarkan kira-kira
200 juta wanita di seluruh dunia mengalami osteoporosis. Dengan mengambil
makanan yang kaya dengan kalsium seperti yang terkandung di dalam produk
tensusu, seorang wanita mampu memperlahankan pengurangan dalam kepadatan
tulangnya disebabkan osteoporosis.
6. Minum Banyak Air
Kandungan air yang tinggi di dalam susu ibu menyebabkan
seorang ibu perlu mengekalkan tahap hidrasinya dengan mengambil lapan ke
sepuluh cawan air, jus segar dan susu. Ini dapat membantu mengekalkan
keseimbangan cecair di dalam badan, disamping membantu ibu dalam keadaan
bertenaga.
No comments:
Post a Comment